Probleme Fiat - Service , Foto, Forum pentru masini italiene
HOME DESPRE NOI ISTORIC FORUM GALERIE IMAGINI CONTACTATI-NE
 

Istoric Lancia

 

Familia Lancia

Vincenzo Lancia s-a nascut la data de 24 august 1881 la Fobello , in Val Sesia. Cavalerul Giuseppe Lancia , facuse o avere in industria de conserve. Datorita posibilitatilor financiare familia petrecea verile la Fobello , iar restul anului la Torino, pe proprietatea din strada Vittorio Emanuele.

Tatal a incercat sa planuiasca viitorul fiecaruia dintre cei patru copii ai sai Giovanni, Arturo, Maria si Vincenzo pe care il numea Cesin. Acesta ar fi trebuit sa devina avocat, insa la scoala Cesin a fost un dezastru. Detinea o inteligenta sclipitoare dar nu isi evidentia acest lucru fiind distrat si lipsit de ambitie. Tatal a trebuit sa renunte la ideea de a face din el un avocat, astfel ca la 12 ani il trimite la colegiu, in intentia de a-si lua macar o diploma in contabilitate.

Fratii Ceirano au deschis un atelier in curtea casei parintesti distragandu-l si mai mult pe tanarul Vincenzo. Se ocupau cu constructia de biciclete pe care le vindeau sub marca Welleyes, deoarece numele englezesti aveau mare priza la public. Cesin frecventand atelierul fratilor Ceirano devine un mecanic iscusit in scurt timp. Cand cei doi frati incep sa lucreze la primele automobile baiatul devine fascinat, fuge de la colegiu si reuseste sa-i smulga tatalui permisiunea de a lucra cu fratii Ceirano. In final reuseste sa obtina calificarea de contabil pe care cavalerul o considera mai nobila decat cea de mecanic, dar desi contabil, acesta se ocupa de reparatia motoarelor.

In 1899 gasind finantare, fratii Ceirano incep productia unui automobil proiectat de inginerul Aristide Facciolo. Automobilul Welleyes devine un mare succes, dar fratii Ceirano nu pot face fata comenzilor. I iulie accepta oferta venita din partea lui Giovanni Agnelli de a ceda pentru 30000 de lire brevetul si instalatiile marcii Welleyes, din care in scurt timp ca deriva FIAT 3.5 CP.

Vincenzo Lancia care are 18 ani , impreuna cu prietenul sau de aceeasi varsta Felice Nazzaro, ajung la FIAT in calitate de piloti de incercari. Acestia participa alaturi de FIAT in primii ani de existenta la diferite competitii sportive. Nazzaro se dovedeste a fi un maestru al volanului , in schimb Lancia are un stil navalnic, fiind mai rapid doar in situatiile cand nu se accidenta.

Vincenzo fiind meticulos si exigent in munca, in timpul liber devine un tip vesel si jovial. Ca adult este pasionat de mancarurile bune, da petrecerea la un pahar cu prietenii si de opera. Este un bun cunoscator al muzicii, apreciindu-l in special pe Wagner. In 1906 devine constructor de automobile si impreuna cu prietenul sau Claudio Fogolin, in data de 29 noiembrie fondeaza LANCIA.

Cantinua sa urmareasca personal dezvoltarea noilor modele si participa la teste, iar in 1922 ajunge industrias de succes , se casatoreste cu secretara sa Adele Miglietti, cu care va avea tri copii: Anna Maria, Gianni si Eleonora.

123456789

 

 

© ProblemeFiat.ro